Karayip ülkelerinde yatırım yolu ile vatandaşlık alma fiyatı haziran sonunda iki katına çıkıyor
EKONOMİHENLEY & PARTNERS’IN TÜRKİYE DİREKTÖRÜ BURAK DEMİREL
Uluslararası ticaret ve vizesiz seyahatte avantajlar sunan yatırım yoluyla vatandaşlık konusunda en fazla rağbet gören Karayip ülkelerine başvurularda yatırım eşiği 30 Haziran’a kadar iki kat artacak.
Küresel rekabet koşulları ve uluslararası ticaret alanında yaşanan zorluklar nedeniyle vize ve dolaşım serbestisi iş insanları için giderek daha büyük bir önem kazanıyor. Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türk yatırımcılar da seyahat ve ticaret kısıtlamalarından etkilenmemek için yatırım yoluyla vatandaşlık programlarına yöneliyor. Dünyanın farklı bölgelerinde yürütülen bu programlar arasında uluslararası ticaret açısından önemli avantajlar sağlayan Karayip ülkeleri öne çıkıyor. Schengen Bölgesi de dahil olmak üzere İngiltere, Rusya, Kanada ve Çin gibi pek çok ticaret noktasına vizesiz seyahat olanağı sunan Karayip ülkeleri için yatırım bedeli alt limiti güncelleniyor.
Yeni mutabakatla yatırım alt limiti iki kata kadar artacak
Yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum programları danışmanlığı hizmeti veren Henley & Partners’ten yapılan açıklamaya göre, Doğu Karayip Devletleri Örgütü (OECS) üyesi 5 ülkeden 4’ü olan Antigua ve Barbuda, Dominika, Grenada, St. Kitts ve Nevis’in imzaladığı mutabakatla bu ülkelerde yatırım yoluyla vatandaşlık için minimum yatırım bedeli artacak. Yapılan anlaşma uyarınca programdan yararlanabilmek için yapılması gereken minimum yatırım eşiği haziran ayı sonunda iki kata kadar yükselecek. Halihazırda Antigua ve Barbuda için 100 bin dolar, Dominika için 100 bin dolar, St. Lucia için 100 bin dolar, Grenada için 150 bin dolar olan yatırım alt limiti 200 bin dolar seviyesine çıkacak.
İmzalanan mutabakat ayrıca, bölgede yatırım uygulamaları ile vatandaşlık hizmetleri süreçlerine yeni standartlar da getiriyor. Henley & Partners’ın Türkiye Direktörü Burak Demirel, bu önemli anlaşmaya ilişkin olarak, “Bu tarihi gelişme, yatırım yoluyla sadece Karayip vatandaşlığı hizmetlerinin güçlendirilmesinde değil, global düzeyde uluslararası yatırım yoluyla oturma ve vatandaşlık hizmetleri uygulamalarının bir bütün olarak geliştirilmesinde de önemli bir adım olarak dikkat çekiyor. Bu tarihi mutabakat, gelecek iş birlikleri için de belirlediği standartlarla sağlam bir temel oluşturuyor. Ne var ki günceldeki yatırım eşiği miktarının da anlaşma yürürlüğe girene kadar yatırım yoluyla vatandaşlık üzerinden iş insanlarına büyük fırsat oluşturduğunu eklemek gerek” açıklamasında bulundu.
“Yatırım göçü pazarının büyüklüğü 20 milyar euroyu aştı”
Bugün dünya genelinde 20 milyar euroyu aşan bir yatırım göçü pazarının bulunduğuna dikkat çeken Demirel, “Yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum izninin önümüzdeki dönemde küresel iş dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri olacağını öngörüyoruz. Böyle bir süreçte şirket olarak farklı devletlere hizmet sunmayı sürdürüyoruz. Dünyadaki en başarılı programlara imza atmak en büyük gururumuz. Yatırım amaçlı en çok tercih edilen ülkelerden Malta’nın orijinal vatandaşlık programı da şirketimiz tarafından tasarlanmıştı. Şimdi aynı başarıyı Karayipler’e taşıyoruz” dedi.
Mutabakatın gelecek iş birlikleri için de sağlam bir temel oluşturduğunu vurgulayan Demirel, “Şirket olarak global vizyonumuz doğrultusunda bu alanda başvuru süreçlerinin verimliliğinin sağlanması için üst düzey hizmetlerimizle, binlerce kişiye ve uzman görüşümüzle de alandaki danışmanlara desteğimizle rehberlik etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir