© Tanık Haber

Kalp krizi sonrası hasarlı dokuyu iyileştirecek biyomalzeme geliştirilecek

PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ DOÇ. DR. BENGİ ÖZKAHRAMAN, SON ZAMANLARDA DÜNYADA VE ÖZELLİKLE DE TÜRKİYE'DE KALP KRİZİ GEÇİREN KİŞİ SAYISI ARTTIĞINI VE BU DURUMUN BU İNSANLARIN YAŞAM KALİTESİNİ CİDDİ ORANDA DÜŞÜRDÜĞÜNÜ İFADE EDEREK KALP KRİZİ SONRASI HASAR GÖRMÜŞ KALP DOKUSUNUN KENDİNİ YENİLEYEMEYECEĞİNİ VE BUNUN DA KALP YETMEZLİĞİ GİBİ CİDDİ KOMPLİKASYONLARA YOL AÇABİLECEĞİNİ BELİRTTİ.

Hitit Üniversitesinde yürütülen proje kapsamında kalp krizi sonrası oluşan hasarlı dokuyu iyileştirecek biyomalzeme geliştirilecek.


Hitit Üniversitesi Polimer Malzeme Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Bengi Özkahraman’ın yürütücülüğünü üstlendiği proje, makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan üniversite bünyesinde gerçekleştirilecek proje ile kalp krizi sonrasında oluşan hasarlı dokunun iyileşmesine yönelik kalp dokusunu taklit eden protein temelli kardiyak yamalar geliştirilmesi hedefleniyor.


Proje yürütücüsü Doç. Dr. Bengi Özkahraman, son zamanlarda dünyada ve özellikle de Türkiye’de kalp krizi geçiren kişi sayısı arttığını ve bu durumun bu insanların yaşam kalitesini ciddi oranda düşürdüğünü ifade ederek kalp krizi sonrası hasar görmüş kalp dokusunun kendini yenileyemeyeceğini ve bunun da kalp yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini belirtti.


Biyomalzemeler üzerine yapılan çalışmaların hastalık sonrası insanların yaşam kalitesini arttırmaya yönelik olduğunu kaydeden Özkahraman, bu motivasyonla proje hazırladıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Bu projede kalp dokusunu fizyolojik, mekanik ve iletkenlik özellikleri açısından taklit eden protein temelli kardiyak yamalar elde edilecek ve bunların kullanım potansiyeli araştırılacaktır. Üretilecek yamanın, kalbin hasarlı bölgesine yerleştirilmesi ile kalp krizi sonrasında oluşan doku hasarını iyileştirmesi ve takiben kalp yükünü hafifletmesinde rol oynayabileceği düşünülmektedir.”


Özkahraman, konuşmasının devamında projenin başarılı bir şekilde sonuçlanması ile biyomalzeme teknolojileri alanında, hasar görmüş kalp dokusunu yenileyebilecek alternatif bir ürün elde edileceğini sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER