İzmir’de iki aile çapraz böbrek nakliyle hayata yeniden başladı
SAĞLIKİZMİR’DE İKİ AİLE ÇAPRAZ BÖBREK NAKLİYLE HAYATA YENİDEN BAŞLADI
İzmir’de kan grupları uyuşmadığı için eşlerinin böbreğini veremediği Saliha Aslan (54) ile Akil Taka (51), çapraz nakille sağlıklarına kavuştu. Diyaliz tedavisi gördüğü zamanlarda felç geçiren ve çok zor zamanlar yaşayan fakat çapraz nakil yönetimiyle böbrek nakli olup sağlığına kavuşan Saliha Aslan, “Diyaliz çok zor bir durum, çaresizdim. Herkes çapraz nakile başvursun, annemden yeniden doğmuş gibi oldum” dedi.
Kadavradan yıllarca organ bağışı beklemek, makineye de bağlı bir yaşam sürmek istemeyen böbrek yetmezliği hastaları canlı donörlerden yapılan nakillerle yeni bir hayata kavuşmak istiyor. Ancak bazı hastalar canlı vericileriyle kan uyuşmazlığı yaşıyor ve nakil olma şanslarını kaybediyorlar. Burada ise çözüm olarak devreye çapraz nakil giriyor. Nakil için başvurdukları İzmir Acıbadem Kent Hastanesinde Aslan ve Taka çiftleri çapraz nakil için eşleşince ameliyat hazırlıkları başladı. Saliha Aslan’ın eşi Engin Aslan (54), Akil Taka’ya, Engin Aslan’ın eşi Gülgün Taka (52) da Saliha Aslan’a donör oldu. Nakil başarıyla gerçekleşirken, polikistik böbrek hastalığı yüzünden 2,5 yıldır diyalize bağımlı bir hayat geçiren İzmirli Saliha Aslan ile 3,5 yıl önce makineli yaşama başlayan Fethiyeli Akil Taka, fedakar eşleri sayesinde 2. hayatlarına başladı.
5 Nisan Kadir Gecesi’nde İzmir Acıbadem Kent Hastanesinde Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, Opr. Dr. Gökhan Ekin, Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok ve Prof. Dr. Hüseyin Töz’den oluşan ekip tarafından gerçekleştirilen çapraz nakille çiftler, donör sorununu aşarken, ameliyattan bir ay sonra hastaneye kontrolle gelen Aslan ve Taka ailesi çiftleri arasında duygusal anlar yaşandı.
“Diyaliz çok zor bir durum, çaresizdim”
2022 yılının Ocak ayında böbrek rahatsızlığı nedeniyle diyaliz tedavisi görmeye başladığını ve 6 ay sonra felç geçirdiğini belirten 30 yıllık evli 2 çocuk annesi 54 yaşındaki Saliha Aslan, “Bursa Acıbadem Kent Hastanesine başvurdum çapraz nakil için ancak felç geçirdiğim için o başvuruyu iptal ettik. Felcin üzerinden 1,5 sene geçmeli denildi. İzmir Acıbadem Kent Hastanesine böbrek nakli için başvurduk. Donör bulunduğunda çok sevindim. Donörüm ile ameliyat olacağım zaman tanıştık. Ameliyat sürecim çok iyi geçti, şu an çok iyi durumdayım. Diyaliz çok zor bir durum, çaresizdim. Herkes çapraz nakile başvursun, annemden yeniden doğmuş gibi oldum” dedi.
“Herkese çapraz nakili öneririm”
3.5 yıl böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi gördüğünü ve çok zor günler yaşadığını aktaran 51 yaşındaki 30 yıllık evli 2 çocuk babası Akil Taka, “Biz çapraz nakil yöntemini diyaliz tedavisi sürecinde öğrendik. Üniversite hastanesine gittik ve oradaki hocalarımız ‘çapraz nakile’ girebilirsiniz dedi. Bunun üzerine Acıbadem Kent Hastanesine yönlendirdiler. Burada 3,5 sene içerisinde depremi de korona virüsü de gördük. Sonunda muradımıza erdik. Şu anda çok iyiyiz, mutluyuz. Allah razı olsun hocalarımızdan. Böbrek veren eşime ve böbrek kardeşime teşekkür ederim. Nakil olmamın üzerinden bugün bir ay bir gün geçmiş oldu. Yeniden doğmuş gibi oldum. Hastanenin organ nakli koordinatörü Havva Hanım aradı ve ‘donörünüz hazır’ gelin bilgisini verdi. İki kere diyalize girdim, son diyalizim oldu. Ramazan Bayramı’nı burada geçirdik, doktorlarımız çok iyi baktı. Ben aynı zamanda şeker hastasıyım, damarlarımda daralma var ve süreci çok zor geçirdim. Bir damar ameliyatım var onu da olduktan sonra hayatıma yeniden doğmuş gibi devam edeceğim” diye konuştu.
“Böbrek vermişim, vermemişim öyle bir şey hissetmiyorum”
Eşi Saliha Aslan’ın çapraz nakille böbrek nakli olarak sağlığına kavuştuğu süreçte kendisi de eşine donör olan aileden Akil Taka’ya böbreğini veren Engin Aslan (54), “Bursa Acıbadem Kent Hastanesindeki bilgilerimizi İzmir Acıbadem Kent Hastanesine aktarttık. Buraya da başvurduktan 38-40 gün zarfında bize böbrek çıktı. Ondan sonra da zaten süreç bizi buraya kadar getirdi. Mesleğim kaynakçılık ve normalde ayağıma diken, gözüme çapak batsa çıkarttıramam. Ama süreçte bana bir cesaret geldi. Böbrek vermişim, vermemişim öyle bir şey hissetmiyorum. En son ayın beşinde nakil olduk. Alan memnun, veren memnum. Allah razı olsun herkesten” ifadelerini kullandı.
“Çapraz nakil çaresizliğimize çare oldu”
Saliha Aslan’a böbreğini veren 51 yaşındaki Gülgün Taka, “3,5 yıl zorlu bir süreç yaşadık. Süreçte bende böbrek nakli vericisi olarak listeye yazıldım. 2 çocuk sahibi olduğum için ameliyatın nasıl bir şey olduğunu biliyorum ve bu yüzden de çapraz nakilden hiç korkmadım. Eşime böbrek nakli için gönüllü oldum ama nakil için doku uyumsuzluğu ortaya çıktı. Ondan sonra zaten bize hastanede çapraz nakil önerisi yapıldı. o bizim için bir umut oldu ve arayışa girdik. Gelişen süreçte eşleşme oldu ve eşimin böbrek nakli gerçekleştirildi. Telefonlarımızda ‘böbrek kardeşim’ diye birbirimizi kaydettik. Tek böbrekle de sağlıklı bir şekilde hayat sürdürülebiliyor. Çapraz nakil çaresizliğimize çare oldu. Herkesi de organ bağışı yapmaya davet ediyorum” şekline konuştu.
“Hastalığın en iyi tedavisi canlı vericili böbrek nakli”
Böbrek yetmezliği hastalığının en iyi tedavisinin canlı vericili böbrek nakli olduğuna dikkat çeken Ürüloji Uzmanı Op. Dr. Uğur Saraçoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Kadavradan da böbrek nakli yapılabiliyor ama en uzun böbrek sağlığını gerçekleştiren müdahale canlı vericili böbrek nakli. Canlı vericili böbrek naklinde de genelde hastaların birinci ya da ikinci derece akrabaları gönüllü oluyorlar. Fedakarlıkla yapılan bir işlem fakat, her zaman hastanın yakınlarının kan grupları olsun, doku kipleri olsun o hastaya uymuyor. Hastalar bize ‘yanımda bir vericim var, gönüllü yakınım var’ diye geliyorlar. Biz araştırmaları yapıyoruz, tetkikleri yapıyoruz. İncelemeler sonrası ‘o kişinin böbreği size uymuyor’ diyoruz. Bu hastaların bilgilerini biz bir havuzda topluyoruz. Daha sonra aynı şekilde olan hastaların birbirlerinin böbreklerine uyacağı ortaya çıkıyor. Örneğin ben hastayım, siz benim vericisiniz. Sizin böbreğinizi bana değil ama uyan başka bir vericisi olan kişiye takıyoruz. O kişinin de yakınının böbreği bana takılıyor. Biz bunu çapraz nakil diyoruz. Hastalarımızın durumu şu an iyi. Ameliyat iyi geçti. Özellikle ilk 3 ay önemlidir. İlk 3 ayda bazen tekrar doku reddi olabiliyor. Bir takım operasyona dair komplikasyonlar, sıkıntılar olabiliyor. Yaklaşık bir ay oldu. Sağlıkları iyi gidiyor. Onlar da kontrole gelmeye devam ediyor” diye belirtti.
İlginizi Çekebilir