HER GÜN 5 İŞÇİ ÖLÜYOR!
GENELİşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2024 yılının ilk altı ayında Türkiye'de en az 878 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada, günlük ortalama 5 işçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiği bildirildi.
RAZİYE ERDEN - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Haziran ayına ilişkin raporunu yayınladı. Rapora göre 2024 yılının ilk altı ayında Türkiye'de en az 878 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti. Bu ölümlerin yüzde 71'i ulusal basından, yüzde 29'u ise işçilerin yakınları, iş güvenliği uzmanları, sendikalar ve yerel basın aracılığıyla öğrenildi. Buna göre günlük ortalama 5 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi.
EN YÜKSEK ÖLÜMLER İNŞAAT İŞ KOLUNDA
Rapora göre 2024 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle: İnşaat, Yol işkolunda 224 işçi; Tarım, Orman işkolunda 141 emekçi (51 işçi ve 90 çiftçi); Taşımacılık işkolunda 103 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 63 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 49 işçi; Metal işkolunda 45 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 41 emekçi; Madencilik işkolunda 40 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 24 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 18 işçi; Enerji işkolunda 16 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 15 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 14 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 13 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 12 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 24 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 11 işçi; Banka, Finans, Sigorta işkolunda 1 işçi ile çalıştığı işkolu belirlenemeyen 36 işçi hayatını kaybetti…
İş cinayetlerinin yoğunlaştığı (toplam yüzde 53 ve 468 işçi ölümü ile) üç işkolu bulunuyor. İşçi ölümlerinde ilk sırada inşaat işkolu geliyor. Bu noktada bir hususa dikkat çekmek gerekiyor. Yılbaşıyla birlikte 11 deprem şehrimizde inşa faaliyetleri hızlandı ve bölgede en az 49 inşaat işçisi hayatını kaybetti. Bu yıl dikkat çekilmesi gereken bir işkolu madencilik. Ülke genelinde madenlerden iş cinayetleri haberleri geliyor. Türk inşaat şirketlerinin yurtdışında yaptıkları işlerde de can kayıpları sürüyor. Sadece bu inşaatlara çalışmak için giden 9 işçi yaşamını yitirdi. Şoförlerin ölümü trafik kazası olarak görülüyor. Oysa yoğun aşırı-fazla-yoğun çalıştırma, araçların bakımının yetersizliği ve yol sorunları birçok şoförün (tır, kamyon, servis minibüsü, taksi vd.) ölümüne yol açıyor. Bu dönemde 98 şoför hayatını kaybetti. Pandemi ile birlikte kitleselleşen bir meslek olan moto kuryeler güvencesiz bir şekilde çalıştırılıyor. İş yetiştirme baskısının bir sonucu da iş cinayetleri. Bu dönem en az 26 moto kurye yaşamını kaybetti, onlarcası yaralandı. 2024 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinin sektörlere göre dağılımı şöyle: 303 sanayi sektörü işçisi, 227 inşaat sektörü işçisi, 207 hizmet sektörü işçisi ve 141 tarım sektörü işçisi hayatını kaybetti.
EZİLME VE GÖÇÜK ALTINDA KALMA İLK SIRADA
2024 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı ise şöyle açıklandı: Ezilme, Göçük nedeniyle 175 işçi; Trafik, Servis Kazası nedeniyle 169 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 133 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 111 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 65 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 40 işçi; İntihar nedeniyle 38 işçi; Şiddet nedeniyle 31 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 28 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 23 işçi; Diğer nedenlerden dolayı 65 işçi hayatını kaybetti. İnşaatlarda yüksekten düşmelerin tüm iş cinayetlerindeki yüksekten düşme nedenli ölümlerin yüzde 75’ini oluşturduğu bildirildi.
İlginizi Çekebilir