HAYALİNİN PEŞİNDEN GİTTİ, ATÖLYESİNİ AÇTI
KADINYaşamın karşısına çıkardığı tüm zorluklarla savaşarak hayalinin peşinden giden Ayzin Yerman Adak, başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyor. Önce Güzel Sanatlar Fakültesinde mülakata takılan Adak, daha sonra toplumun olumsuz yargılarla savaşarak 2017 yılında ‘Ayzin Sanat Seramik Atölyesi’ni açarak hayalini gerçekleştirdiğini kaydetti. Adak, “Eşim Aydın Adak ile evlendim ve eşimin her zaman hayallerimin peşinden koşmam tavsiyesiyle onun sayesinde bana olan güveni ile ‘Ayzin Sanat Seramik Atölyesi’ni açtım” dedi.
RAZİYE ERDEN
Çocukluk hayali ressam olmak olan 47 yaşında ki Ayzin Yerman Adak, Güzel Sanatalar Fakültesi Güzel Sanatlar bölümünün sınavlarında mülakatı geçemedi. Umudunu kaybetmek üzereyken seramik bölümünde okuyan arkadaşının önerisi ile sınavlara tekrar hazırlandı. Osmaniye MYO’da iki yıl seramik bölümünü kazanan Adak, 2 yılı bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi seramik bölümüne geçiş yaptı ve burada eğitim hayatını tamamladı. Üniversiteyi bitirdikten sonra kendi alanında toplumun da olumsuz yargıları sebebi ile kendi işini yapamadı. Özel sektörde farklı alanlarda çalışan Adak, mutsuz bir şekilde para kazanmaya devam etti. Tek hayalinin kendi atölyesini açmak olduğunu belirten Adak, en büyük destekçisi eşi sayesinde 2017 yılında ‘Ayzin Sanat Seramik Atölyesi’ni’ açtığını söyledi.
“EN BÜYÜK HAYALİM RESSAM OLMAKTI”
Öğretmen anne- babanın çocuğu olduğunu ifade eden Ayzin Yerman Adak, “1977 yılında Mersin’de dünyaya geldim. 47 yaşındayım. Öğretmen bir anne babanın ilk çocuğuyum, bir de erkek kardeşim var. İlk, orta ve lise öğrenimimi Mersin’de tamamladım. Lise yıllarımda en büyük hayalim ressam olmaktı, imzamı bile tablolarımın altına atacak şekilde tasarlamıştım. Üniversite sınavlarına güzel sanatlar resim bölümüne girmek için hazırlanmıştım, birkaç şehirde güzel sanatlar sınavına girdim fakat mülakatlarda elendim. Artık pes etmek üzereydim ki; Ç. Ü. Osmaniye MYO da okuyan bir arkadaşım orada seramik bölümü olduğunu ve güzel sanatların bir başka dalı olduğunu bana anlattı, ben de 1999 yılında Ç. Ü Osmaniye MYO ya kaydımı yaptırdım ve oradan 2 senelik seramik teknikerliği bölümünü tamamladım, fakat daha sonra çok değer verdiğim seramik bölüm öğretmenimiz Nejdet Sakarya sınavlara tekrar hazırlanmamı ve Çukurova Üniversitesi Güzel sanatalar fakültesi Seramik bölümüne girmem için beni motive etti.
2001 yılında Çukurova Üniversitesi seramik bölümünü kazanarak güzel sanatlar hayalimi gerçekleştirmiş oldum ve Nejdet öğretmenim sayesinde seramik benim için bir aşka dönüştü ve bölümü başarı ile 2005 yılında tamamladım” dedi.
“OLUMSUZ DÜŞÜNCELER SEBEBİ İLE FARKLI MESLEKLERE YÖNELDİM”
Seramik sanatçısı olmanın Türkiye ekonomik şartlarında çok fazla değeri olmadığının altını çizen Adak, “Aslında mezun olmanın yeterli olmadığını, seramik sanatçısı olmanın Türkiye ekonomik şartlarında çok fazla değeri olmadığını, güzel sanatların değer görmediğini ve haliyle bu konuda birçok engelle karşılaşacağımı anladığım bir dönemdi.
Yakın çevremdeki insanların da olumsuz düşünceleri sebebi ile farklı mesleklere yönelip bir süre özel şirketlerde çalıştım, kendimi mutsuz hissetmeme rağmen çalışmak zorunda hissediyordum, ama kendi rüyamdan hiç vazgeçmedim, atölyemi kuracaktım” diye konuştu.
“AYZİN SANAT SERAMİK ATÖLYESİ’Nİ AÇTIM”
2017 yılında ‘Ayzin Sanat Seramik Atölyesi’ni açarak hayalini gerçekleştirdiğini kaydeden Adak, “2012 yılında eşim Aydın Adak ile evlendim ve eşim her zaman hayallerimin peşinden koşmam gerektiğini söyledi ve ikinci hayalimi gerçekleştirmem için en büyük desteği eşim verdi. Onun sayesinde bana olan güveni ile 2017 senesinde ‘Ayzin Sanat Seramik Atölyesi’ni açtım. Zorlayıcı bir süreçle kurduğumuz atölyemizi bir yandan maddi zorluklar, bir yandan da ne olacağını bilememenin verdiği kaygı ile ama sevgi ve azimle şu anki durumuna getirdik” ifade etti.
Atölyesinde kadınlara eğitim vererek, iş imkanı sağlayan Adak, “Atölyemizi ilk etapta eğitim üzerine kurduk, yetişkinlere kurs vererek kendilerine iş imkanı sağlamaları maksadı ile kadınlarımıza pozitif ayrımcılık çerçevesinde geliştirdiğimiz eğitim programı ile temel seramik eğitimi olarak başladık. Bunun yanında da vazo, duvar panoları, estetik obje tasarımlarını ve özel sipariş üzerine yaptığım abajur ve seramik heykellerim ile kendimi yansıttığım işler yaptım.
Kendimi yansıttığım derken kastettiğim genellikle duygu durumum, doğa ve Anadolu’nun büyüleyici tarihi olmuştur. Tasarımlarımı çizimlerimden yola çıkarak hazırlar ve çamurun (kil) izin verdiği ölçüde çamura yansıtırım” dedi.
“ÖĞRENCİLERİM KENDİ SERAMİK ATÖLYELERİNİ KURDU”
Kahramaraş’tan bir kadın öğrencisi olduğunu söyleyen Adak, aldığı eğitim sonrası deremden sonra Kahramanmaraş’a giderek atölye açtığını ve oradaki kadınlara seramik eğitimi verdiğini aktardı. Adak, “Seramik sanatı ile ilgilenen tüm bireylerin ama özellikle kadınlarımızın hayatına hem psikolojik rahatlama hem de kendi hayatlarına bir değer katacağına inanıyorum. Tüm bunların yanında tabi ki meslek olarak değerlendirdiklerinde artık dünyanın küresel anlamda daha etkileşim halinde olması ve herkesin her şeyden kolaylıkla haberi olması sebebi ile kendini ifade edebilme yöntemi olarak ve maddi kazanç sağlamak için de seramik sanatı ile buluşmasını istiyorum. Bunu sağlayabildiğim 8 öğrencim atölyemde aldıkları eğitim sayesinde kendi seramik atölyelerini kurdular (öğrencilerimden biri Samsun diğeri ise Kahramanmaraş’tan geldi ve kendi seramik atölyelerini memleketlerinde açtı) ve yaptıkları ürünlerin satışını yapıyorlar. Benim için en değerlisi de maddi, manevi değer kattığımı düşündüğüm öğrencilerim” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir