© Tanık Haber

Fuarda turizmde gelişmeler ve yenilikler konuşuldu

Mersin Turizm Fuarı kapsamında “Turizm’de Akademi ve Sektör Buluşması” paneli gerçekleştirildi.

. Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy tarafından yönetilen panelde Mersin’de turizmin gelişmesi için yapılması gerekenler ve uygulamadaki yanlışlar masaya yatırıldı. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Dekanı Burçin Cevdet Çetinsöz, Tursab Genel Başkan Yardımcısı Hasan Eker ve Adana-Mersin HiltonSA Genel Müdürü Abdurrahman Toprak, sektördeki tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. 

“REKABETÇİ UNSURLARI ÖN PLANA ÇIKARMALIYIZ”
23 yıldır görev yaptığı Mersin’de ilk kez böyle bir iddialı etkinlik yapıldığını duyduğu an destek olmak istediğini söyleyen Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Dekanı Burçin Cevdet Çetinsöz, “Rekabetçi unsur yaratacak, destinasyonları ön plana çıkarabilecek unsurları öne çıkarmak gerekiyor. Turizmde en önemli faktör sürdürülebilirlik ve dijitalleşme. Özellikle sürdürülebilirlik alanında Türkiye olarak iyi durumdayız diyebiliriz. Özellikle pandemi sürecinde sürdürülebilirliği sağlayan en önemli ülke olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.

“TURİZM PASTSINDAKİ PAY ARTIRILMALI”
Türkiye’nin turizmden aldığı payı ve Dünya genelindeki potansiyeli rakamlarla aktaran Çetinsöz, “Özellikle sahip olduğumuz değerleri dijital ortama taşıdığınız müddetçe tanıtımla başarı sağlayabiliriz. Artık turistler havaalanına girer girmek o yerin aplikasyonlarını indirip gezilecek yerleri belirlemeye çalışıyor. Biz de sektörün avantajlarının yanında turistleri kent ekonomisine de katkı sunabilmesi için otelden çıkarabilmek gerekiyor. Yılda 1,5 milyar insan uluslararası seyahatlere katılıyor. Biz bu rakamlardan ne kadarını ülkemize çekebiliyor. Biz önümüzdeki yıl için 60 milyon turist bekliyoruz. İspanya 2024’te 2.2 milyar dolar turizm geliri bekliyor: Bizim de bu avantajlarımızla bu rakamları hedeflememiz ve turizm gelirini artıracak hedeflerimiz gerekiyor. Mersin tarihi yönden çok zengin. Bunun yanında yöresel kültür korunarak yoğun şekilde yaşanmaya devam ediyor. Mutlaka bunu kayıt altına almamız ve tanıtmamız gerekiyor. 
Turizm gelirini artırmak için üst gelir grubuna hitap edecek potansiyel hazırlamalıyız. Deniz kumdan yararlanıyoruz ama yat turizminden faydalanamıyoruz. Denizcilik konusunda biraz zayıf kalıyor. Nitelikli tesisleri artırmamız gerekiyor.  
Mersin-Alanya arasında yat rotası oluşturtarak burayı canlandırmak için düzenlemeler ve yatırımlar yapılmalı” önerilerinde bulundu.

“YÖNETİCİ DEĞİŞSE DE YAPININ DEĞİŞMEMELİ”
TÜRSAB Genel Başkan Yardımcısı  Hasan Eker de Mersin Turizm Fakültesi mezunu olduğunun altını çizdiği konuşmasında, Türkiye’nin genel sorununun doğruları birçok kişinin bildiğini ama uygulamaya geçmemesi olduğunu söyledi. Eker, “Ülkemizde dekanlar değişiyor, valiler değişiyor, yöneticiler değişiyor ve her gelen yönetici ilk defa başlıyormuş gibi işe başlıyor. Ama eski tecrübelerden yeterince yararlanmadığı için yeterli başarıyı sağlayamıyor. Ben de şimdi bir şeyler anlatacağım ama bunu kimler yapacak. Yapmaya çalışanları da eleştirenler çıkıyor. Oysa taş üstüne taş koyan herkesin desteklenmesi ve sürdürülebilir olması gerekiyor. Yönetici değişse de yapının değişmemesi gereken bir sistemin kurulması gerekiyor. Diğer taraftan bir iki konuyu bilmek başarıya götürmüyor. Çünkü binlerce rakibimiz var ve bunlar boş oturmuyor: O yüzden boş oturmak ya da yarım yapmak başarıya ulaştırmıyor” diye konuştu.

“İŞE GİRMEKTEN ÇOK KALICI OLMAK ÖNEMLİ”
Hangi sektörde olursa olsun gelişimin takip edilmesi gerektiğine vurgu yapan Eker, “Platonun Devlet isimli kitabını okuyorum 4 bin yıl önce yazılan her şey bugün için de geçerli. Halk mı devlet mi, gibi sorular hala güncel. Üniversiteler elbette alışma yapacak ama sektör de bununla elbirliği yapmayı sağlıyor. Ticarette önemlidir ama bilim de önemlidir. Elbette şirket yüksek kar için kurulur ama asıl önemli olan şirketin gelişmesi gelirlerin artıp giderlerin düşmesi gerekiyor.  Kaynakları verimli kullanmak, personel dürüst olmak gerekiyor. Öğrenci sektörde başarılı olmak istiyorsa bize hazır gelmesi gerekiyor. Kendisini iyi yetiştiren iş buluyor ama o işten kalıcı olmanızın yolu dürüst olmaktan, kendimi nasıl geliştirebilirim diye araştırmaktan geçiyor. Hala üniversite mezunu adama de da nerede ayrılır imla kuralları nedir onu öğretmen durumunda kalıyorum. Hangi sektörde olursanız olun bu temel kuraları bilmek zorundasınız. Kendimizi yetiştirmemiz ve geliştirmemiz gerekiyor” dedi. 

“OLANAKLARI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ”
Adana ve Mersin HiltonSA Genel Müdürü Abdurrahman Toprak da 34 yıllık mesleki tecrübesini öğrencilerle paylaşırken, “1990 yılında Mersin Hilton açılınca turizm sektörüne geçtim. Bizim zamanımızda dil o kadar da önemli değildi. Bizde en fazla rastlanan şey İngilizce biliyor olması yetmiyor. Bunun yanında birkaç. Dili daha bilemeniz gerekiyor. Ben memur olarak başladığım otelde kendimi geliştirip eğitime devam ettiğim için müdür seviyesine gelebildim. Sektörde girdiğiniz işleri çok küçümsemeyin. Farklı olmayı başarırsanız çok hızlı gelişebilirsiniz. Mersin’de başta havaalanın da açılmasıyla birlikte sektörel olarak da gelişeceğimize inanıyorum. Özellikle kongre turizminin daha fazla gelişeceğine inanıyorum. Bu anlamda mersinde yeni iş alanları ve sektörüler de gelişecektir. Önemli yatırımlar var. Mersin limanının önüne her ne kadar baktığımız zaman görseli bozan biz konteyner rıhtımı yapılma çalışması olsa da bunu yeni iş ve istihdam olanağı olarak değerlendirmek de gerekiyor” şeklinde ifadeler kullandı. 

SEYRANİ SOLUGAN
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER