© Tanık Haber

FENİLKETONÜRİ HASTASI GENÇ KADIN YARDIM BEKLİYOR

Glutensiz besinlerle beslenmek zorunda olan Aysun Zentürk, maddi zorluklar nedeniyle yeterli gıda alamıyor. Hayırseverlerden ve belediye yetkililerinden yardım bekliyor.

 

Mersin’de yaşayan 25 yaşındaki Aysun Zentürk’e, 6 aylıkken Fenilketonüri (PKU) hastalığı teşhisi konuldu. Bu teşhisin ardından anne sütü dahil birçok besin yasaklandı. Glutensiz besinlerle beslenmesi gereken Aysun, ekonomik nedenlerden dolayı yeterli beslenememeye başladı. Zentürk, 6 yıl önce annesini gizli şeker nedeniyle kaybetti. Şu an 3 kardeşi ve felç geçiren babasıyla birlikte anneannesinin yanına sığınmış durumda. Babası, rahatsızlıklarından dolayı çalışamıyor. Aile, engelli maaşları ile geçinmeye çalışıyor ancak bu maaşlar bir yere kadar yetiyor. Abisini de aynı hastalıktan dolayı kaybettiğini belirten Aysun, aynı kaderi paylaşmamak için gıdalarının bir hayırsever ya da belediye yetkilileri tarafından temin edilmesini istiyor.

 

"GLUTENSİZ BESİNLERLE BESLENİYORUM"

 

6 aylıkken topuğundan alınan kan örneği ile Fenilketonüri (PKU) hastalığı teşhisi konulan Aysun Zentürk, “Kan alındıktan sonra teşhis koydular. Rahatsız olduğumu söylediler. Hep diyetle beslenmek zorundayım. Anne sütü, et ve diğer hayvansal gıdaları tüketemiyorum. Glutensiz besinler tüketiyorum. Ancak bu yiyecekler Mersin’de bulunmuyor. Ankara Medvak’tan sipariş ediyoruz. Ekmek, makarna, pirinç, gofret, çikolata sosu, atıştırmalıklar… Hepsini oradan alıyoruz. Ancak maddi durumumuz elvermediği için bu gıdaları yeterince alamıyoruz. Ailem elinden geldiğince destek olmaya çalışıyor, ama bu da bir yere kadar yetiyor” dedi.

 

“HASTALIĞIM ÇÖLYAK DEĞİL, FENİLKETONÜRİ”

 

13 yaşına kadar sosyal yardım aldığını, devlet tarafından gıdaların tedarik edildiğini belirten Zentürk, daha sonra devletin nakdi yardım yapacaklarını söylediklerini ifade etti. Zentürk, “Daha önce sosyal yardımlarla gıdalarımız evimize koliyle geliyordu. Ancak 14 yaşına geldiğimde bu yardımlar kesildi. Sonrasında hesaplarımıza para yatıracaklarını söylediler. Ancak çok cüzi bir miktar, 180 TL gibi bir para yatıyordu. Biz de bu parayı çekemedik. Para yardımı da kesildi” diye konuştu.

Tekrar yardım alabilmek için başvuru yaptığını aktaran Aysun, engelli maaşlarından dolayı başvurusunun kabul edilmediğini belirtti. Zentürk, “Babamla benim engelli maaşımız var. Sosyal yardımlaşmadan başvuru yaptım ama hep reddediyorlar. Çölyak hastalığım olduğunu söyleyerek reddediyorlar, ancak rahatsızlığım çölyak değil, Fenilketonüri. Çölyak hastaları erzaklarını marketlerde bulabiliyor” dedi.

 

ABİSİNİ FENİLKETONÜRİ’DEN KAYBETTİ

 

Bir evde 6 kişi yaşadıklarını, 2 kişinin çalıştığını ancak maaşların kendilerine yetmediğini belirten Zentürk, “Üç kız, bir erkek, nenem ve babam, altı kişi yaşıyoruz” dedi. 33 yaşındaki abisini Fenilketonüri (PKU) hastalığından dolayı kaybettiklerini söyleyen Zentürk, “Abimin hastalığı 3 yaşına geldiğinde fark edildi ancak çok geç kalındı. Anne sütü bile yasaktı. Zihinsel olarak gelişemediği için fiziksel olarak aktif olabiliyordu ama zekâ açısından gelişimi olmadı. Gerekli diyet verilmediği için normal insanlar gibi beslendi. 19 yaşına kadar bizimle yaşadı, sonra bir kuruma yerleştirildi. Orada biraz daha dikkat ettiler, ama sonrasında Kuyuluk’ta bir bakım evine gönderildi, orayı sevmedi ve vefat etti” ifadelerini kullandı.

 

TEK BİR KURABİYESİ 69 TL

 

Diyet gıdalarının Mersin’de üretim yeri olmadığını aktaran Zentrük, tek bir kurabiyesinin 69 TL olduğunu ifade etti. Aldıkları ürünleri hemen bitmemesi için az az yediğini hatta kalmadığında normal beslenme sistemine geçtiğini belirten Aysun, hayırseverlerden yardım eli uzatmalarını istedi. Zentürk, “Mersin’de bu ürünler üretilmiyor, Ankara’dan alıyoruz. Maddi anlamda çok yorulduk. Gıdalarımın bitmemesi için az az yiyorum. Geçenlerde bir kurabiye aldım, 69 TL’ydi. Un alıp kendime ekmek yapıyorum. Bazen canım çikolata istiyor, dayanamayıp yasaklı olanlardan yiyorum. Gıdalarım çok pahalı, temel olanı mı alalım, yoksa çikolata, kurabiye mi?” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER