© Tanık Haber

EMEKÇİLERDEN ZAMLARA VE VERGİLERE KARŞI EYLEM

Mersin’de bir grup emekçi, zamlara ve adaletsiz vergilere karşı eylem yaptı. Disk Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy da işçileri bu eylemlerinde yalnız bırakmadı.

MEHMET IŞIK- DİSK’in “Susma haykır: Zamlara, adaletsiz vergilere, asgari yaşama hayır!” sloganıyla işyerlerinde ve şehir merkezlerinde eyleme geçme, tüm işçileri, emekçileri, emeklileri ve halkı sesini yükseltmeye çağırma kararı Mersin’de de karşılık buldu. Mezitli Belediyesi Park Bahçe ve Temizlik Birimi ile Yenişehir Belediyesi Şantiye binası önünde toplanan DİSK Genel İş Mersin Şubesi üyeleri, “Susma haykır, zamlara adaletsiz vergilere asgari yaşama hayır” diyerek zamlara ve vergilere karşı eylem yapıp bildiri okudu. Okunan ortak bildiri de, seçimlerden önce kaşıkla verilen ne varsa şimdide kepçe ile kazanla geri alındığı ifade edilerek Türkiye’nin dört biryanında DİSK’li işçilerin sesinin yükseldiği ifade edildi.  

“DÜNYA BİZİ KISKANIYOR!”

Bildiride şunlar kaydedildi: “Bugün işçiler konuşacak, bugün herkes işçileri dinleyecek, çünkü ne zorluk yaşadığımızı biz biliyoruz. Bu zamlarla bu vergilerle geçinemiyoruz! Enflasyonun sıfıra düştüğünü ilan edenlerin masallarına karnımız tok, çarşıda, pazarda, markette faturalarla karşı karşıya kaldığımız gerçeğini biz biliyoruz. Düşük gösterilen TÜİK enflasyonu yüzünden alım gücümüzü kaybediyoruz. Türk lirası hızla değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz. Paramız pul oldukça emeğimiz ucuzluyor. Satın alma gücümüz azalıyor, ülkemiz fakirleşiyor. Türkiye’nin tüm değer ve güzellikleri, ülkemizin tüm kaynakları yabancı sermayeye ve dolar milyarderleri için kelepir mala dönüşüyor. Paramız değer kaybettikçe bu ülke daha yoksul ve daha bağımlı hale geliyor. Dünya bizi kıskanıyormuş. Neyimizi kıskanıyorlar, Türkiye’nin ucuz emek haline dönüştürmesini mi? Tüm ücretlerin asgari ücret düzeyine çekilmesini mi? Asgari ücretin ortalama ücret haline gelmesini mi? Neyimizi kıskanıyorlar. Avrupa da en düşük asgari ücretin Türkiye’de olmasını mı? İşçileri düşük ücretlere mahkum etmek için sendika haklarının gasp edilmesini mi? Dünya’da grev ve örgütlenme hakkının en çok gasp edildiği 10 ülkeden biri olmamızı mı? Emekliler bu ülkenin yurttaşı değil mi? Yıllardır emek vermiş, çalışmış, üretmiş, alın teri dökmüş milyonlarca emekli açlığa mahkum edildi.

ADALET NEREDE, İNSANLIK NEREDE?

Emekliler asgari ücretin bile altındaki 7 bin 500 liraya layık görüldü. Adalet nerede? İnsanlık nerede? Vicdanlı nerede? Gelirde adalet olmadığı gibi vergi de de adalet yok. Düşük belirlenen vergi dilimleri yüzünden, milyonlarca işçi yıl içinde üst vergi dilimine geçiyor. Patronların vergileri sıfırlanırken biz dilim dilim soyuluyoruz. KDV, ÖTV gibi tüketimden alınan dolaylı vergilerin arttırılması ile yük yine bizim sırtımıza biniyor. Soruyoruz işçi ile patronun aynı oranda vergi vermesi adil mi? Patronlar kar rekorları kırarken bizim cebimize uzanan elleri uyarıyoruz. Yeter artık geçinemiyoruz, geçinemiyoruz, geçinemiyoruz. Yeter artık bitsin bu suskunluk, havaya kalksın yumruklarımız bizler bunu hak etmiyoruz. Bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üretiyoruz ve hakkımızı istiyoruz. Zengini daha zengin yoksulu daha yoksul yapan bu düzene karşı sesimizi yükseltiyoruz. Gelirde adalet vergi de adalet istiyoruz.

AZDAN AZ ÇOKTAN ÇOK VERGİ ALINSIN

KDV, ÖTV gibi adaletsiz dolaylı vergiler düşürülsün. Gelir vergisi tarife ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10 düşürülsün, vergi tarife dilimleri arttırılsın. Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan, ranttan daha fazla vergi alınsın. Az kazananın az, çok kazananın çok vergi ödediği bir vergi düzeni kurulsun. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çekilsin ve tüm emekli aylıkları bu oranda arttırılsın. İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm engeller kaldırılsın.”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER