© Tanık Haber

EMEKÇİLER BÖYLE HAYKIRDI: MEZARDA EMEKLİ OLMAYACAĞIZ!

Mersin’de bir grup büro emekçisi, “Mezarda emekli olmayacağız, sosyal güvenliğin tasfiyesine hayır, kamusal ve sosyal güvenlik haktır” diyerek hükümetin açıkladığı “Kamuda tasarruf ve verimlilik” paketine tepki gösterdi.

IRAZ ERDEN-MERSİN (TANIK HABER)

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Sosyal Güvenlik Kurumu önünde “Sosyal güvenliğin tasfiyesine hayır, kamusal ve sosyal güvenlik haktır” konulu basın açıklaması yaptı. Emekçiler, “Mezarda emekli olmayacağız, sosyal güvenliğin tasfiyesine hayır” yazılı pankart açarak, tasarruf tedbirlerine tepki gösterirken açıklamayı okuyan BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, Sosyal Güvenlik Haftası'nın her yıl olduğu gibi bu yıl da yeterince önemsenmediğini ve son anda yapılan duyurularla 13-19 Mayıs tarihlerine sıkıştırıldığını belirterek, kamu emekçilerine yönelik saldırıların arttığını ifade etti. Göçmen, sosyal güvenliğin giderek tasfiye edildiğini, emekli aylıklarının açlık sınırının altında kaldığını, 2008 sonrası işe girenlerin mezarda emekliliğe mahkum olduğunu ve işsizler ile gençlerin sosyal güvenlik kapsamı dışında kaldığını savundu. Göçmen, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası'nın kamusal sosyal güvenliği daraltarak bireysel emeklilik ve özel sağlık sigorta sistemlerini öne çıkardığını belirtti.

AVRUPA ORTALAMASININ AŞAĞISINDAYIZ 

Göçmen, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) Dünya Sosyal Koruma Raporu'na atıfta bulunarak, Türkiye'nin sosyal güvenlik kapsamındaki nüfus oranının yüzde 79,8 olduğunu, bu oranın dünya ortalamasının üzerinde ancak Avrupa ve Merkez Asya bölgelerinin ortalamasının altında seyrettiğini söyledi. Göçmen ayrıca, sosyal güvenliğin etkinliğinin milli gelirden sosyal güvenliğe ayrılan kaynaklarla ölçüldüğünü ve Türkiye'nin bu alanda dünya ortalamasının oldukça altında yer aldığını belirtti. Göçmen, Türkiye'de sosyal güvenlik şemsiyesinin yüzde 89 oranında nüfusu kapsadığını ancak aktif sigortalıların emeklileri karşılama oranının 1,63'e düştüğünü ve sosyal güvenlik kapsamının göründüğünden çok daha az olduğunu vurguladı. Göçmen, sosyal güvenlik sisteminin 2008 sonrası işe giren kamu emekçilerini mezarda emeklilik ve düşük maaşlarla cezalandırdığını, bu durumun sosyal güvenlik reformuyla daha da kötüleştiğini ifade etti.

TALEPLERİNİ SIRALADI 

Göçmen, sosyal güvenlik emekçilerinin ağır iş yükü altında çalıştığını, düşük ücretlerle geçinmeye çalıştığını ve bu nedenle somut adımlar atılmasını talep ettiklerini belirtti. Göçmen, sosyal güvenlik emekçilerine yönelik taleplerini şöyle sıraladı: 5510 Sayılı Yasanın değiştirilmesi ve tüm memur maaş ödemelerinin Prime Esas Kazanca dahil edilmesi.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun özerk hale getirilmesi ve kayıt dışı istihdamla mücadele edilmesi. Anayasa Mahkemesi kararına rağmen ödenmeyen ikramiyelerin ve ek ödemelerin geriye dönük olarak ödenmesi.
Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100'er puan eklenmesi.
Sosyal Güvenlik emekçilerine 3600 ek gösterge verilmesi.
Sosyal Güvenlik Hizmet Sınıfı ve Uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesi ve sosyal güvenlik tazminatının ödenmesi.
2008 sonrası işe giren sigortalı memurların kayıplarının engellenmesi için çalışma başlatılması.
Banka promosyon anlaşmasının yeniden yapılması.
Kurum içi tüm unvanlar için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının açılması.
Mülakatın kaldırılarak liyakatın tesis edilmesi.
Personel servis hakkının devam etmesi.
Ücretsiz yemek hizmeti verilmesi.
İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak ve insanca yaşamak.
Kemal Göçmen, son olarak sosyal güvenlik emekçilerinin sorunlarının çözülmesi için ortak mücadeleye çağırdı ve sosyal güvenlik sisteminin daha adil ve kapsayıcı hale getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER