© Tanık Haber

EKMEN, MERSİN ANA KONTEYNER LİMANI’NIN AKIBETİNİ SORDU

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mersin’e yapılması gereken ana konteyner limanı ile ilgili olarak, “Ticaret Bakanlığınızın doğrudan yetki alanında olmamakla birlikte ihracatımızın artırılması noktasında, Mersin Ana Konteyner Limanı'nın inşaatına başlanması noktasında Bakanlığınızın katkısını beklemekteyiz” diyerek Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a çağrı yaptı.

MEHMET IŞIK- Ticaret Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Plan Bütçe Komisyonu toplantısında, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a Mersin’e yapılması gereken ana konteyner limanı ve ihracatla ilgili sorular yöneltti. Daha önce Mersin’de yapılacağı belirtilen ana konteyner limanı projesini Ticaret Bakanı Bolat’a soran Ekmen, projenin başlaması için bakanlığın katkılarını beklediklerini söyledi. “Milletvekili bulunduğum Mersin ilinin Türkiye'nin ihracatındaki payını ve Türkiye'de en çok vergi ödeyen iller sıralamasında 6'ncı sırada yer aldığını takdir edersiniz” diyen Ekmen, “Bundan on beş yıl önce kalkınma planlarında Türkiye'nin ihracattaki payını arttırmak için Filyos, Çandarlı ve Mersin Ana Konteyner Limanı'nın inşa edileceği belirtildiği hâlde geçen süre içerisinde Mersin Ana Konteyner Limanı'yla ilgili olarak hiçbir adım atılmadığı gibi hazırlanmış ÇED raporlarının dahi süresi dolmuştur. Aynı süre içerisinde Filyos Limanı tamamlanmış, Çandarlı Limanı ise tamamlanma aşamasına gelmiştir. Ticaret Bakanlığınızın doğrudan yetki alanında olmamakla birlikte ihracatımızın artırılması noktasında, Mersin Ana Konteyner Limanı'nın inşaatına başlanması noktasında Bakanlığınızın katkısını beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.

NARENCİYE İÇİN DE DESTEK İSTEDİ

Ekmen, ayrıca Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a özellikle narenciyede yaşanan sorunu ve çiftçilerin ağaçlarını sökme noktasına geldiğini anlatarak yüksek rekolte artışları karşısında ihracata destek ve ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ekmen, şöyle devam etti: “Narenciye üreticisine verilen DFİF desteğiyle ilgilidir. Bugün, birçok arkadaşımız narenciye üreticisinin sorunlarından bahsetti. Şu anda limon ücretsiz olarak tüccara hibe edildiğinde masrafları itibarıyla toparlanamıyor. Narenciyede TÜİK verilerine göre yüzde 75'e varan rekolte artışı beklenmektedir, bu rekoltenin yurt içinde tüketilmesi mümkün değildir; belki bir devlet desteğiyle deprem bölgelerinde öğrencilere, orduda Mehmetçik'e dağıtılabilir ama esas olan ihracatın desteklenmesidir. Biliyorsunuz, pandemi döneminde limon ihracatı yasaklanarak ihracat dengemiz bozulmuş idi. Şimdi, bu yıl narenciyenin ihracatta desteklenmesi noktasında DFİF'in minimum 1.500-2.000 lira olarak tanımlanması gerekir; Bakanlığınızın bu konuda çalışmaları bulunmakta mıdır?”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER