© Tanık Haber

DUAYEN AVUKATLARA PLAKET

Avukatlık mesleğinde 40, 50 ve 60 yılını dolduran duayenlere plaket töreni düzenlendi.

MEHMET IŞIK-  Geçtiğimiz günlerde 2023-2024 Adli Yılı, törenler ve bir dizi etkinliklerle başladı. Çiçeği burnunda avukatlar heyecanla görevlerine başlarken, avukatlık mesleğinin duayenleri ise Mersin Barosu tarafından düzenlenen plaket töreni ile onurlandırıldı. Tören, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Avukat Erinç Sağkan, Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, Niğde Barosu Başkanı Emin Alper Öztürk ile çok sayıda avukatın katılımı ile Mersin Barosu’nda gerçekleşti. Meslekte 40, 50 ve 60 yılını dolduran avukatlar, plaketlerini alırken duygu dolu anlar yaşadı.

“HAK VE ADALETİN TECELLİ ETTİĞİ BİR YIL OLSUN”

Törenin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, yeni adli yıl ile ilgili temennilerde bulundu. Özdemir, “Güzel bir gün için bir aradayız. Aynı zamanda da adli yıl açılışımızı gerçekleştiriyoruz. Yeni adli yılın meslek sorunlarımızın çözüme kavuştuğu ve tüm insanlık adına hak ve adaletin tecelli ettiği bir yıl olmasını temenni ediyorum. Bugün meslekte gerçekten uzun süreler mesleğe kendini adamış bu uğurda büyük emekler sarf etmiş üstatlarımızın plaket törenini gerçekleştireceğiz. Umarım şu an huzurlarında bulunan genç meslektaşlarımız için de onların açmış olduğu bu yolda, meslekte büyük bir özveri ile kendimize yakışır bir şeklide yerine getirerek onlar gibi güzel anılarla meleği sonlandırırız diye temenni ediyorum” dedi.

“DEPREMDE YARA ALAN İLLERİMİZİ UNUTMAYALIM”

6 Şubat depremlerinde hayatlarını kaybetmiş avukatları ve vatandaşları saygı ve rahmetle anan Özdemir, “Özellikle deprem felaketinden sonra TBB ve barolarımız gerçekten dayanışma örneği ortaya koyarak vatandaşlarımızın yardımına koşan örgütler olarak karşımıza çıktı. Ve orada vatandaşlarımızda üst düzeyde teveccühü gördük. TBB başkanımıza o dönem gösterdiği emek için teşekkür ediyorum. Dayanışmanın güzel örneği ortaya koyuldu ve bu dayanışma süre içerisinde devam edecek. Deprem felaketinin yaraları sarılmaya çalışılıyor ama önceki gün Hayat Baro Başkanı ile bir aradaydık. Maalesef orada hiçbir şey iyi gitmiyor. Kendisi bu noktada birtakım üzüntülerini ifade etti. Biz depremi unutmayalım, unutturmayalım. Depremden yara alan tüm illerimizde desteğimizi esirgemeyelim.” ifadelerini kullandı.

“MİRAS BIRAKIYORLAR”

Plaket takdimi öncesinde konuşan TBB Başkanı Avukat Erinç Sağkan ise avukatlık mesleğinin yeminle başlayan nadir mesleklerden olduğunu belirterek, “Ankara Barosu Başkanlığı ve TBB Başkanlığı dönemimde en heyecanlı etkinlikler; meslektaşların ruhsat törenleri çünkü bizim mesleğimiz bir yeminle başlanan çok nadir mesleklerden birisi. Ve aynı zamanda bir de meslek üstatlarına verdiğimiz, plaketlerle kutladığımız etkinlik; benim açımdan en heyecan verici etkinlikler oluyor. Bunun sebebi, mesleğimizin de üzerinde yükseldiği çok kıymetli simgeler. Bugünkü tören de simgesel tören. 40, 50 ve 60 yıldır bu memlekete hukuk alanında hizmet veren, koridorlarda, emniyet müdürlüğünde işkencelerle mücadele eden, vatandaşın hak arayışı mücadelesinde yanı başında yer alan, derdini dert eden meslek grubuyuz. İşte bunu yaklaşık yarım asırdır sürdüren çok kıymetli meslektaşlarımız bizlere bir miras bırakıyorlar. Onlardan aldığımız bilgi ve donanımla bizlerde bu kurumlarda ve TBB’de kendi ülkemiz için hukukun üstünlüğünü, insan haklarını içselleştirmiş bir ülke için, çocuklarımızın geleceği için mücadele ediyoruz” dedi.

“ADİL BİR YIL OLSUN”

Yeni adli yılın, adil bir yıl olmasını dileyen Sağkan, “Avukatların artık bu mesleği sürdüremez hale geldiği, çok ağır koşullardan dolayı uzaklaştığı bir yıl. Ancak tabi ki bulunduğumuz konumlar itibari ile sadece umut ederek veya dileyerek kalmayız. Aldığımız bir sorumluluk var TBB genel kurulunun bizlere, baro genel kurumlarının da baro yönetimlerine yüklediği sorumluluklar var. Haliyle bu sorumlulukları yerine getirirken de avukatların örgütlü gücüne en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemi yaşadığımızın altını çizmek istiyorum. Şuna inanıyorum ki bu yıl 180 bin kişilik savunma camiası birlik ve beraberlik içerisinde TBB ve barolarla beraber bu mücadeleyi yürütürse eğer muhakkak ki çözüme yakınlaşan sorunlarımız da bazı somut adımları gördüğümüz bir yılı yaşayacağız” diye konuştu.

“AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ’NDE SONA GELİNDİ”

‘Avukatlık asgari ücret tarifesi’ konusuna da açıklık getiren Başkan Sağkan, şu bilgileri verdi: “Somut bir durumun altını çizmek istiyorum. Avukatlık asgari ücret tarifesini soran meslektaşlarımız var. İyi bir tarife çıkartmak için bakanlıkta Ağustos Ay’ı boyunca toplantılar yaptık. En son altıncı toplantımızı bitirdik. Önümüzdeki hafta içerisinde büyük oranda netleştirip, uzlaşıya varmamız halinde, Eylül Ay’ı ortası gibi yayınlamak yönünde bir planımız var. Şu anda görüşmelerimiz bakanlıkla olumlu bir evrilmeye doğru geldi. Ancak şunu ifade etmek isterim ki; avukatlık asgari ücret tarifesi bizim bir yıl boyunca uygulayacağımız tarife olduğu için meslektaşlarımızın haklarını gözeten bir tarife olması koşulu ile bakanlıkla anlaşarak yayınlanması konusunda mutabık kalabiliriz. Gelişmeleri önümüzdeki hafta içerisinde hep birlikte göreceğiz.”

Konuşmaların ardından meslekte 40, 50 ve 60 yılını dolduran duayen avukatlara plaketleri verilerek hatıra fotoğrafı çekildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER