© Tanık Haber

‘DİJİTAL DÖNÜŞÜME UYUM SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ’

“Teknolojik devrimin çalışma hayatındaki etkileri yeni modellin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Çalışanlar bu değişimi yakalamak için yeniliklere uyum sağlamayı öğrenmeli”

ŞULE İNAN - Kısa adı GİDERİK olan Girişimci İnsan Kaynakları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Özada, dijitalleşmenin, çalışma hayatını ve işgücünü etkileyen önemli bir faktör olduğuna dikkat çekti. Özada, “Dijitalleşmenin etkileri hem fırsatlar hem de zorluklar içermektedir. Bu yüzden çalışanlar, dijitalleşmenin getirdiği fırsatlardan yararlanmak ve zorluklarla başa çıkmak için uyum sağlamak zorundadır” dedi.

İŞ DÜNYASI DEĞİŞİYOR

İnternetteki değişimin iş dünyasında da önemli bir değişime neden olduğuna dikkat çeken GİDERİK Başkanı Serkan Özada, şu açıklamayı yaptı: “Teknolojik devrim; istihdamın artmasına veya azalmasına, yeni çalışma modellerinin ortaya çıkmasına, çalışma saatlerinin değişmesine, esnek çalışmanın yaygınlaşmasına ve çalışanların eğitim ihtiyaçlarının yeniden şekillenmesine yol açıyordu. İBu şekillenme son zamanlarda baş döndürücü bir hıza ulaştı.

İSTİHDAM KAYBI YAŞANIYOR

Otomasyon, robotik, yapay zekâ gibi teknolojiler iş süreçlerini hızla otomatize ederken, düşük nitelikli ve rutin işlerde insan faktörünü ortadan kaldırarak istihdam kaybına yol açıyor. Dünya Ekonomik Formu 2023 İşlerin geleceği raporuna göre 2022'de işlerin yüzde 34'ünü makineler yaparken, 2027'de ise bu oranın yüzde 43'e sıçraması bekleniyor. Teknolojik gelişmeler doğrultusunda veri giriş elemanları, sekreterler, güvenlik, kasiyer, muhasebe, depo çalışanları, bankacılar, sigortacılar, müşteri hizmetleri elemanlarının yaptığı işlerde otomasyonun yüksek olacağı ve talebin düşeceğini görüyoruz.

YENİ MESLEKLER DOĞUYOR

Dijitalleşme aynı zamanda yeni mesleklerin ve sektörlerin ortaya çıkmasına da imkân tanırken teknolojinin gelişmesi, yeni iş fırsatları yaratıyor. Önümüzdeki süreçte işverenler tarafından talebi artacak mesleklere veri bilimcisi, makine öğrenimi uzmanı, yapay zekâ uzmanı, büyük veri analisti, siber güvenlik uzmanı örnek olarak gösterilebilir. Dünya Ekonomik Formunun İşlerin Geleceği 2023 Raporunda önümüzdeki 5 yıllık süreçte % 23’lük bir değişimle, 69 milyon yeni işin ortaya çıkacağı ancak 83 milyon işin kaybolacağı tahmininde bulunuluyor. Bunun anlamı ise %2’lik istihdam daralması.

ÇALIŞMA MODELLERİ DEĞİŞİYOR

Geleneksel olarak sabit bir yerde ve zamanda yapılan işler, dijital teknolojiler sayesinde mekân ve zamandan bağımsız olarak uzaktan veya mobil olarak yapılabilir hale geliyor. Dijitalleşme, işgücüne esnek çalışma modelleri sunuyor. Esnek çalışma, çalışanların kendi tercihlerine göre çalışma saatlerini, yerlerini ve şekillerini belirleyebilmeleri anlamına geliyor. Esnek çalışma hem işverenler hem de çalışanlar için avantajlar sağlayabilir. İşverenler, esnek çalışma sayesinde işgücü maliyetlerini azaltabilir, verimliliği artırabilir, yetenekli çalışanları çekebilir ve tutabilir. Çalışanlar ise esnek çalışma sayesinde iş ve özel hayat arasında denge kurabilir, iş tatmini ve motivasyonunu yükseltebilir, stresi azaltabilir ve kariyer gelişimine katkı sağlayabilir.

ÇALIŞAN SAĞLIĞINA DİKKAT

Sağlık sektöründe dijitalleşme ve arttırılmış gerçeklik (AR) kullanımı, hastaların tedavilerinde daha etkili bir şekilde kullanılabilecek birçok fırsat sunarken çalışan için farklı sorunları beraberinde getiriyor.  Dijital teknolojiler çalışanın fiziksel aktivitesini azaltmakta, göz yorgunluğu, baş ağrısı, boyun ve sırt ağrısı gibi sağlık sorunlarına yol açabilmekte. Dijitalleşme, işgücünün psikolojik durumu, stres, kaygı, depresyon seviyesi üzerinde olumsuz bir takım sonuçlar doğurabilir.

ÇALIŞANIN SOSYAL İLİŞKİLERİ ZAYIFLAYABİLİR

Dijital teknolojiler, her ne kadar sosyal medya gibi platformlar aracılığı ile mesafeleri kısaltsa da işgücünün yüz yüze iletişimini ve iş arkadaşlarıyla olan bağını azaltmaktadır. Dijitalleşme, işgücünün aile, arkadaş ve toplumla olan ilişkilerini de olumsuz etkileyebilir, yalnızlık ve bağımlılık gibi sorunlara yol açabileceği ön görülmektedir. Sonuç olarak dijitalleşme, çalışma hayatını ve işgücünü etkileyen önemli bir faktördür. Dijitalleşmenin etkileri hem fırsatlar hem de zorluklar içermektedir. Çalışanlar, dijitalleşmenin getirdiği fırsatlardan yararlanmak ve zorluklarla başa çıkmak için; dijital dönüşüme uyum sağlamak, dijital yetkinliklerini artırmak ve dijital kültürü benimsemek zorundalar.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER