Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek
ÇEVREÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ, ANTALYA, BURDUR VE ISPARTA’DA ETKİSİNİ GÖSTEREN ÇÖL TOZU TAŞINIMI KONUSUNDA UYARIDA BULUNDU. ÇÖL TOZU TAŞINIMININ BÖLGEDE OLAN YOĞUNLUĞUNA DİKKAT ÇEKİLEN AÇIKLAMADA, “ÇÖL TOZUNUN SOLUNUM YOLU, KALP VE AKCİĞER HASTALIKLARI OLAN BİREYLER BAŞTA OLMAK ÜZERE HASSAS VE ALERJİK TEPKİ VEREN VATANDAŞLARIMIZDA OLUMSUZ ETKİLER GÖSTEREBİLİR. AYRICA, GÖRÜŞ MESAFESİNDE DÜŞMEYE SEBEP OLABİLİR. 25 NİSAN 2024 TARİHİNDEN İTİBAREN ÇÖL TOZU ETKİSİNİN AZALMASI BEKLENİRKEN, YERE ÇÖKEN TOZUN TEKRAR HAVALANARAK OLUMSUZ ETKİ OLUŞTURMASI MUHTEMELDİR” DENİLDİ.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi.
Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi.
Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi.
Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi:
"Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”
İlginizi Çekebilir