© Tanık Haber

ÇETKODER’DEN DOLANDIRICILIK UYARISI

Çevre ve Tüketici Hakları Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkan Yardımcısı Av. Ali Çalışkan, yurttaşları telefon dolandırıcılarına ve kapıdan satış ve sosyal medya tuzaklarına karşı uyardı.

MEHMET IŞIK-  ÇETKODER Genel Başkan Yardımcısı Çalışkan, internet dolandırıcılarına karşı uyarılarda bulundu. Çalışkan yaptığı açıklamada; telefonda asker, polis ya da hakim savcı olduğunu söyleyerek para gönderilmesini isteyenlerin dikkate alınmaması gerektiğine dikkat çekti. Bunun dışında telefonla terör örgütleriyle görüşme yapıldığını söyleyip vatandaşı korkutarak tuzağa düşürmek isteyenlerin olduğunu hatırlatan Çalışkan, “Çok dikkatli olun. Tuzaklara düşmeyin. Sizi arayan numarayı hemen polise ve savcılığa bildirin. İfade vererek şikâyetçi olun. Özellikle sosyal medya hesapları ile whatsap’tan yâda benzeri uygulamalardan insanlara mesaj atarak ağlarına düşürüyorlar. Gelen her linki tıklamayın. Telefonunuzu, bilgisayarınızı ele geçirip sizi çok büyük sıkıntılara sokabilirler” diyerek vatandaşı uyardı.

KAPIDAN ALIŞ VERİŞE DİKKAT!

 “TC kimlik numaranızı, e posta şifrelerinizi, e-devlet şifrenizi kimseye vermeyin” diyen Çalışkan, açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Telefonunuzda ve bilgisayarınızda e devlet programı kayıtlıysa siz girer ve çıkarken şifrenizi kayıt altına almayın. Her seferinde size sorulsun, yazın ama sonra silin. Bilgisayarınızı açar açmaz e devlet kapınız, yâda sosyal medya hesabınız otomatik olarak açılmasın. Buna çok dikkat edin. Öte yandan kapıdan yapılan alış verişe de çok dikkat edin. Sahtekâr tipler özellikle yaşlı ve hasta insanları kendilerine hedef seçip, kapıda dolandırıyorlar. Hiçbir sağlık aletini, ilacını, malzemesini ve ürünü kapıdan almayın. Eczane ve medikal firmalar var. Bu işin uzmanı olan ehliyeti olan firmalar var. Siz gidemiyorsanız bir yakınınız aracılığı ile oralardan alın. Kapıya gelen satıcı kılığındaki dolandırıcılar size bir imza attırıp daha sonra yuvanıza ateş düşürecek, hayatınızı karartacak borç miktarları çıkarabilirler. Sahte senet imzalatabilirler.”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER