© Tanık Haber

ÇARŞI ESNAFI EYLEM YAPIP CADDE KAPATTI

Mersin’de deprem riski dolayısıyla dükkanlarına yıkım kararı verilmesine tepki gösteren esnaf, İstiklal Caddesi’ni trafiğe kapatıp eylem yaptı.

MEHMET ŞİMŞEK-  Mersin tarihi Zafer Çarşısı esnafı 'Rızık Kutsaldır' yazılı pankart açarak dükkanları için verilen yıkım kararını protesto etti. 4 yıl daha kontratları olmasına rağmen yasal sürecin beklenmediğini ileri süren esnaf adına açıklama yapan Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 35 yıldır kiracısı olduklarını hatırlatarak, “Halen 4 yıl resmi kontratımız olan işyerlerimizden 30.11.22 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafımıza gönderdiği tahliye yazısı ve tebligatı ile bu bölgenin riskli alan ilan edildiğini ve derhal boşaltmamız gerektiğini ifade etmiştir. Bizlerde çarsı esnafları olarak MBB’nin bu kararına karşılık 60 adet dava açtık. İlgili davalarımız henüz açılmış ve devam ederken tarihi Zafer Çarşısı ile ilgili mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. MBB 30.11.2022 tarihinde gönderdiği yazıda bizlere riskli alan olarak ilan ettiği alana 11.01.2023 tarihinde Bardisa firması tarafından riskli alan raporu hazırlanmıştır. Yani önce bölgeden tahliye istenmiş sonrada bu tahliyeye gerekçe olan riskli alan raporu 45 gün sonra alınmıştır. Aynı firmaya Kırmızı Lacivert ve Özel İdare İşhanlarının deprem analiz raporu hazırlatmıştır. Tarihler arasındaki bu çelişki ve önce boşaltın sonra raporunu hazırlatın çelişkisi bilimsellikten uzak ve şaibeli durumdadır” görüşlerini savundu.

“TALEPLERİMİZ NEDEN REDDEDİLİYOR?”

“Bunun yanında bu iki bina ile ilgili deprem analiz sonuçları ve yeniden deprem analizi yapılmasın taleplerimiz ısrarla reddedilmektedir” diyen Bekir Algüllü, açıklamasına şöyle devam etti: “Oysa 11 ilimizde yaşanan deprem felaketinden sonra bölgedeki binalara verilen ağır hasarlı raporlarına yapılan itirazlar sonucu birçok bina orta hasarlı ilan edilmiş ve güçlendirme ile kullanılmaya başlanmıştır. Şimdi soruyoruz Kırmızı Lacivert ve Özel İdare binalarının deprem raporlarına itirazlarımız ısrarla neden reddediliyor? Yeniden belirleme ve keşif ve deprem raporu taleplerimiz neden reddediliyor? Davalarımız henüz açılmış, 5 ay olmasına rağmen yasal süreç neden beklenmiyor ve esnaflar sokağa atılmaya çalışılıyor? Bu raporlar çelişkilerle doludur esnafa önce tahliye yazısı yollanmış sonrada bu tahliye yazısına gerekçe olarak gösterilen riskli alan raporu özel bir firmaya 2 ay sonra hazırlatılmıştır.  Devletin sağlam iki binası bu şekilde alınan raporlarla yıkılacaktır. Üstelik hiçbir şekilde güçlendirme çalışması ve güçlendirme maliyeti çalışması yapılmamıştır. 13 haziran 2023 tarihinde MBB Olağan Meclis 1.Birleşiminde MBB hukuk müşaviri tarihi Zafer Çarşısında 60 esnafın dava açtığını ve bu davalarla ilgili herhangi bir tedbir yada yürütmeyi durdurma kararı olmadığını ifade etmiştir.” 

“ESNAFIN YOK EDİLMESİNE SESSİZ KALMAYIN”

Kamu vicdanının yaralı olduğunu savunan Başkan Algüllü, “Bu iki bina yeniden analiz edilmelidir. Doğru olmayan bilgilerle kamu yanıltılmış ve esnaflarımız algı operasyonlarına maruz bırakılmışlardır. Küçük esnaf bir ülkenin can damarıdır. Esnafın yok edilmesine sessiz kalmayınız” diyerek açıklamasını sonlandırdı. Açıklamanın ardından çarşı esnafı İstiklal Caddesi’nde yolu trafiği kapatarak seslerini duyurmaya çalıştı. Kısa süreli eylemin ardından grup olaysız şekilde dağıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER