BÜRO EMEKÇİLERİ 'ADALET' DİYE HAYKIRDI
GENELYeni adli yılın başlamasıyla birlikte, Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri Mersin Adliyesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen’in okuduğu açıklamada, yargı emekçilerinin yıllardır çözüm bekleyen sorunlarına dikkat çekildi ve adalet talebi yüksek sesle dile getirildi.
RAZİYE ERDEN-
BES Emekçileri Adliye önünde taleplerini dile getirdi. “Yargı emekçilerinin haklarını istiyoruz” yazılı pankart açan emekçiler adına burada açıklama yapan BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, yargının bağımsızlığının giderek azaldığını ve adalet talebinin toplumun en önemli isteği haline geldiğini belirtti. İktidarın 2010 Anayasa referandumunun ardından yargı sisteminde tahakküm kurduğunu ve bu süreçte cemaatin etkisiyle yargının bağımsızlığını kaybettiğini ileri süren Göçmen, bu durumu "Yargı, iktidarlarını güçlendirmek için bir araç haline getirildi" sözleriyle eleştirdi.
Göçmen, açıklamasına şöyle devam etti: “Ülkede yaşanan 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişimi sonrasında sorgusuz sualsiz bir şekilde aş ve işlerinden edilen on binlerce kamu emekçisi haklarını hukuk önünde aramaya başlamışlar ancak yargıda yaşanan gecikme nedeniyle ağır mağduriyet yaşamaya devam etmektedirler. Darbe girişiminden bugüne 8 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hala davaları devam etmekte olup, bu davaların ne kadar süreceği de belli değildir. KHK davalarına bakmak üzere Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nde üç mahkeme görevlendirilmiş olup, 4 yıla yakın zamandır bu mahkemelerde bekleyen dosyalar bulunmaktadır. Adalet Bakanlığı’nın bir an önce bu sorunu çözüme kavuşturması gerekmektedir.Anayasa gereği bağımsız olması gereken yargı, adli yargı yılı açılışlarını dahi sarayda yaparak adeta kendi varlıklarını inkâr etmektedirler. Yargı mensuplarının, bağımsızlık sembolü olan düğmesiz cübbelerinin olmayan düğmelerini iliklemeye çalışmaları bile yargının bağımsız olmadığını göstermektedir.Bağımsız olması gereken yargı erkinin kendisini bağımlı kılınca da yapılan kamuoyu araştırmalarında adalet sistemi en güvensiz kurumların başında geliyor.Yargı yılı açılışlarının saraylarda yapıldığı bu süreçte yargı adaletsizliği derinleşerek devam etmekte, yurttaşlarımızın hak, hukuk, adalet talebi için adına saray denilen adliyelere başvuruları her geçen gün artarak devam ediyor. Bir yandan yargı hizmetlerine ulaşmanın ekonomik bedelinin, yani dava açma harçları ile avukatlık ücretlerinin artması, bir yandan yıllarca süren dava süreçleri yurttaşlarımızın bu yargı sisteminden beklentilerini zayıflatmaya devam ediyor. Yoksulluğun arttığı ve gelir eşitsizliğinde gelişmiş ülkeler sıralamasında ilk sırayı kimseye kaptırmayan ülkemizde; yaşanan yoksullaşmayla birlikte yargının iş yükü sürekli artmakta ve içinden çıkılamaz hale gelmektedir. Bu süreçte siyasi iktidar bir türlü bitiremediği yargı reformum paketleri açıklamaya devam etmektedir. İktidarın üst üste açıkladığı yargı reformu paketleri kimsenin derdine deva olmadığı gibi, ağır iş yükü altında ezilen yargı emekçilerinin sorunlarında her defasında görmezden gelmektedir.”
YARGI EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ
BES olarak yargı emekçilerinin taleplerini sıralayan Göçmen, şu çözüm önerilerini dile getirdi:
Tüm yargı emekçilerine mesai ücreti ödenmesi. Ulaşım ücretlerinin her ilde eşit olarak verilmesi. Yargı emekçilerine yönelik mobbingin önlenmesi ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması. Kreş açılması, cinsiyetçi iş bölümüne son verilmesi ve liyakat esaslı atamaların yapılması. Yargı hizmetleri sınıfının oluşturulması ve kadroların yeniden tanımlanması.Açıklamanın sonunda Göçmen, BES olarak bağımsız bir yargı sistemi ve yargı emekçilerinin haklarının korunması için mücadeleye devam edeceklerini belirterek, tüm yargı emekçilerini taleplerine sahip çıkmaya çağırdı.
İlginizi Çekebilir