© Tanık Haber

Bebekler Felç Riskiyle Karşı Karşıya!

Yeni Doğanlarda Dil Bağı Tehlike Saçıyor

Yenidoğan bebeklerde sıkça karşılaşılan dil bağı sorunu, zamanında ve doğru müdahale edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Özkan, dil bağı operasyonunun risklerine ve bu işlemin doğru şartlar altında yapılması gerektiğine dair kritik uyarılarda bulunuyor: “Dil bağı operasyonu, sanıldığından çok daha hassas bir işlem. Dil altında, sinirler ve damarlar çok oldukça önemlidir. Yanlış bir müdahale, bebeğin dilinin felç kalmasına neden olabileceğini” bildirdi.

 

Dil Bağı Nedir ve Neden Bu Kadar Önemlidir?

Dil bağı, dili ağız tabanına bağlar. Konuşmada yutkunmada, beslenmede tat almada ve ağız içi temizliğinden sorumludur. Dil altı tendonun kısalığı (Ankiloglossi) durumu bebeklerin ağız sağlığı emme beslenme konuşma bozukluğuna, üst solunum yolu enfeksiyonuna yatkınlığına ve hatta Büyüme ve Gelişim sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor: “Bebeklerde dil bağı fark edilmez veya yanlış müdahale edilirse ciddi komplikasyonlar doğurabilir. Bu sadece ağız içi sorununun ötesinde genel sağlık gelişimini ömür boyu etkileyebilecek hayati bir problem haline gelebilir”.

 

Yanlış Müdahale Felç Riskini Artırıyor!

Prof. Dr. Özkan, özellikle yeni doğan bebeklerin dil bağı operasyonlarını gerçekleştirmesinin risklerine dikkat çekiyor: “Ne yazık ki, bazı bebekler doğar doğmaz dil bağı hastanede operasyonla alınmaktadır. Dil bağının bulunduğu bölgede çok sayıda sinir ve damar mevcuttur. Dil bağı operasyonu basit bir işlem gibi görünse de, yanlış bir kesim veya gereğinden fazla müdahale, bebeğin dilinde geçici veya kalıcı his kaybına sebep olabilir. Ağız Diş ve Çene cerrahisi uzmanları, ağız içi sinir ve damar yapıları konusunda uzmandır; bu nedenle Dil Bağı Operasyonunun (Frenektomi) ağız diş ve çene cerrahisi alanında uzman hekimlerin yapmasını tavsiye ederim” diyor.

 

Dil Bağı Tanısı Nasıl Konulur?

Dil bağı tanısının doğru ve erken bir şekilde konulmasının hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Özkan, “Yenidoğan bebeklerde dil bağı, basit bir klinik muayene ile fark edilebilir. Dilin altındaki tendon kısa veya çok sıkıysa, bebeğin dilini yeterince hareket ettiremediği gözlemlenir. Tanısı klinik muayene sırasında konur.

 

Operasyon Ne Zaman Yapılmalıdır?

Prof. Dr. Özkan, dil bağı operasyonunun zamanlamasıyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Her dil bağı vakası acil müdahale gerektirmez. Hemen doğumdan sonra yapılan bilinçsiz müdahaleler büyük riskler taşıyabilir. Bebeklerin büyüme ve gelişim süreci göz önünde bulundurulmalı, eğer beslenme veya ileriki dönemlerde konuşma fonksiyonlarına engel teşkil edecek bir durum varsa, bu müdahale yapılmalıdır. Ancak dil bağının kesilmesi kararı, ailenin bilgilendirilmesi ve sürecin dikkatlice planlanmasıyla gerçekleştirilmelidir”

 

Dil Bağı Operasyonu Lazer ile yapılabiliyor (Lazerle Frenektomi)

Yeni doğan bebeklerde dil bağına neşter ile kesi yapılması başka bir risk olan kanama probleminin oluşmasıyla soluk borusuna kaçmasına yol açabilmesidir. Bu nedenle dil bağı alınması (Frenektomi) işleminin Lazerle yapılması, lazerin kanama durdurma özelliğinden yararlanılarak bebeğin işlem sonrasında rahat geçirmesini sağlar. Dil bağı normalde ağrılı bir operasyondur ancak yenidoğan bebeklerde lazerle dil bağı alınması ağrıyı azaltmasıyla birlikte erken iyileşmeyi sağlamaktadır.

 

Ailelerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

Prof. Dr. Birkan Özkan, ailelere şu uyarılarda bulunuyor: “Dil bağı teşhisi konulan bebeklerde, operasyonun doğru zamanda ve alanında uzman hekimler tarafında yapılması hayati önem taşır. Aileler, bu tür operasyonlar için mutlaka bir Diş hekimi veya Ağız diş ve çene cerrahisi uzmanına başvurmalı ve aceleci kararlar vermekten kaçınmalıdır. Yanlış müdahalelerin felç gibi geri dönülmez sonuçlara yol açabileceğini unutmamalıyız.”

 

Ancak yanlış müdahalede, operasyon riski büyük olduğundan, ailelerin bu konuda bilinçli ve dikkatli olması gerekiyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER