Başkan Altay: ”Tüm Türkiye’yi Konya’nın tarihi ve kültürel mirasını keşfetmeye davet ediyorum”
KÜLTÜR SANATKONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BÜNYESİNDE HİZMET VEREN MÜZELER, YERLİ VE YABANCI ZİYARETÇİLERİN İLGİ ODAĞI HALİNE GELDİ.
Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren müzeler, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Konya Modeli Belediyecilik” anlayışıyla göreve geldikleri ilk günden itibaren şehrin zengin tarihini ve kültürel değerlerini hem yaşatmak hem de tanıtmak amacıyla çaba sarf ettiklerini söyledi. Selçuklu darülmülkü olan ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya’nın başta Mevlana Müzesi olmak üzere birçok değeriyle her yıl milyonlarca misafiri ağırladığını kaydeden Başkan Altay, “Konya’mızın zengin kültürel mirası ve tarihi dokusu her geçen gün daha fazla ziyaretçiyi cezbediyor. Biz de şehrimizin bu cazibesini ve turizm pastasından aldığı payı artırmak için önemli birçok projeyi hayata geçirdik. Bu kapsamda Konya Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde hizmet veren Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, Darülkmülk Sergi Sarayı, Taş Bina Dijital Tanıtım Merkezi, Konya Panorama Müzesi, Depo No:4, İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi, Beyşehir Turizm Tanıtım Merkezi, İstiklal Harbi Şehitler Abidesi ve Koyunoğlu Müzesi gibi tesislerimiz şehrimizin ruhunu ve tarihini gözler önüne seriyor. Şehrimize bir de bisiklet müzesi kazandırmak için Kılıçarslan Şehir Meydanı’ndaki çalışmalarımız son aşamaya geldi. Konya’mızı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bu müze ve tesislerimiz, şehrimizin turizm potansiyelini artırıyor. Yine şehrimizde Mevlana Müzesi ve belediyemizin yaptığı tesislerin dışında Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ait Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi, İnce Minare Taş Eserler Müzesi, Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi, Atatürk Müzesi gibi merkezde ve bazı ilçelerde müzeler, ören yerleri bulunuyor. Konya’mız, şehir merkezi ve 31 ilçesinde; tarih, kültür, sanat, bilim, gastronomi, doğa ve spor alanında birçok tesis ve değer barındırıyor. Müzeler Haftası vesilesiyle, tüm Türkiye’yi ve yurt dışından misafirlerimizi hem bu değerli müzeleri ziyaret etmeye ve hem de Konya’mızın binlerce yıllık birikimiyle ortaya çıkan tarihi ve kültürel mirasını keşfetmeye davet ediyorum” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin şehre kazandırdığı müzeleri ziyaret ederek farklı bir deneyim yaşayan vatandaşlar da Konya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Çatalhöyük’ün canlanması ve ziyaretçilerini etkili bir şekilde karşılayabilmesi amacıyla Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, misafirleri ağırlama, bilgi sunma ve kültürel deneyimlerini zenginleştirme hedefiyle tasarlandı. Merkez, Türkiye’nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olma özelliğini de taşıyor.
Darülkmülk Sergi Sarayı
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kılıçarslan Meydanı’nda hayata geçirilen Darülmülk Sergi Sarayı, Türkiye’nin zengin kültürel mirasını ziyaretçilere sunan eşsiz bir sergi alanı. Bu sergi sarayında, “Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi” ve “Türkiye Selçuklu Sikkeleri Sergisi” başlıkları altında iki önemli koleksiyon bulunuyor.
Taş Bina Dijital Tanıtım Merkezi
1922 yılında tamamlanan ve uzun bir süre Kız Öğretmen Okulu olarak kullanılan daha sonra da yıllarca rektörlük binası olarak kullanılan yapı, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınarak restore edildi. Taş Bina adıyla hizmete sunulan binada, Konya’nın tanıtıldığı dijital bir merkez, kültür-sanat alanları, konferans salonu bulunuyor.
Depo No:4
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’nin en büyük ihya projesi Darülmülk Projesi kapsamında başarılı bir restorasyon sürecinden geçen Eski Tekel Binası - Depo No: 4, şehrin kültürel ve sosyal hayatına önemli katkıda bulunuyor. Dârülmülk İhya Projesi’nin şehrin kalbinde hayat bulan bir istasyonu olan Depo No:4; sanat galerisi, kafe ve atölye birimleriyle hizmet veriyor.
Konya Panorama Müzesi
Mevlana Müzesi karşısında, Aslanlı Kışla Caddesi üzerinde bulunan Konya Büyükşehir Belediyesi Konya Panorama Müzesi’nin içinde Hazreti Mevlana’nın hayatı, yaşadığı bazı sembol anlar ile 1200’lü yılların Konya’sının canlandırıldığı müze alanı, sergi alanı ve dünyadaki 25 mevlevihanenin maketinin yer aldığı iç avlu bulunuyor.
İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi, Geleneksel Türk İslam sanatına uygun şekilde bir külliye olarak inşa edilirken, merkez içerisinde Konya Panorama Müzesi, semahane, konferans salonu, atölye ve sınıflar yer alıyor.
İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından İstiklal Harbi’nde şehit olan ecdadımızın aziz hatırası için yaptırılan İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi’nde; başta İstiklal Harbi olmak üzere 1. Dünya Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı ve iç güvenlik sırasında vatan uğruna canını feda eden şehitlerin isimlerinin yer aldığı iç avlu, Konya’nın o dönemindeki sosyal yapısını anlatan müze, tarihteki 16 Türk devletinin bayraklarının yer aldığı havuzlu yol ve Gaziler Lokali bulunuyor.
Beyşehir Turizm Tanıtım Merkezi
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Eşrefoğlu Camisi’nin hemen yanında bulunan merkezde, Beyşehir’in tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri tanıtılıyor. Merkezde, ziyaretçilerin Beyşehir, çevresindeki ilçeler ve Konya il merkezinde mutlaka ziyaret etmeleri gereken yerler, tatmaları önerilen lezzetler ve yol güzergâhları hakkında bilgi aktarılıyor.
Koyunoğlu Müzesi
Müzede arkeolojik eserler ile etnografik eserler sergileniyor. Müze bahçesinde bulunan İzzet Koyunoğlu’na ait ev restore edilerek tipik Konya evi örneği olarak ziyarete açıldı. Binada eski ve yeni sivil mimari tarzı bir arada bulunuyor. Müze, yazma ve basma eserler bakımından çok zengindir.
İlginizi Çekebilir