© Tanık Haber

BAŞARIR'DAN MECLİSTE ADALET ÇAĞRISI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği kararın uygulanmamasına karşı adalet çağrısı yaptı. Başarır, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM kararını tanımadığını ve kararı uygulamak için neyi beklediklerini sorguladı.

MEHMET IŞIK- 2023 Genel seçimlerinde TİP Hatay Milletvekili olarak seçilen Avukat Can Atalay, 2022’de Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası almıştı. Seçim sonrası milletvekili olarak görev alması gereken Atalay, yattığı cezaevinden çıkmamakla birlikte milletvekili yeminini de gerçekleştiremedi. Olayla ilgili “Anayasa Mahkeme’sinin siyasi hakları zedelenmiştir, yanlış karar verilmiştir ve tahliye edilmelidir” şeklinde vardığı kararın uygulanmadığını dile getirerek meclis kürsüsünde konuşma yapan CHP’li Başarır, Atalay’ın yeminini dahi edemediğini söyleyerek sitem etti. Konuşmasında yaşanan durum hakkında açıklamalarda bulunan Başarır, “Anayasa Mahkemesi Başkanı isyanda, artık ‘ben hak ihlalleri ile ilgili bir karar vermeyeceğim, bu kararları takan bir mahkeme yok’ diyerek yerel mahkemeleri kastediyor. En son da diyor ki, ‘Anayasa Mahkemesi Kararları tartışılamaz ve yoruma muhtaç değildir.’ Yani diyor 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’na diyor ki Can Atalay’ı neden tahliye etmiyorsunuz. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sen Anayasa Mahkemesinden büyük müsün, büyük demek ki neden büyük? Çünkü Anayasa Mahkemesi’nin arkasında terazi ve adalet var. 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin arkasında saray var, ona güveniyor” diyerek yaşanan durumun hukuka uygun olmadığını ifade ederek meslektaşı Atalay’ın hakkını Büyük Millet Meclisi kürsüsünden savundu.

“ADALET GELMEYECEK, GELEMEZ KAFA BUNA MÜSAİT DEĞİL”

Konuşmasının devamında Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinin 12 tanesinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasının ve Adalet Bakanı ile Adalet Bakanı Yardımcısı’nın Hâkimler Savcılar Kurulu’nun doğal üyesi olup 4 üyeyi de yine Cumhurbaşkanı atarsa adaletin ve hukukun üstünlüğünün nasıl sağlanabileceğini merak ettiğini belirten Başarır, kalkınma planını bu koşullarda adalet noktasında gerçekleştirilemez olarak belirtti. Başarır konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Bu ülkede kalkınma planında adalet ve hukuk devleti, hukukun üstünlüğü endeksini söylemişsiniz. Ama bu kurumların atamalarının çoğunu; Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinin 12 tanesinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasının ve Adalet Bakanı ile Adalet Bakanı Yardımcısı’nın Hâkimler Savcılar Kurulu’nun doğal üyesi olup 4 üyeyi de yine Cumhurbaşkanı atarsa bunu nasıl yapacağız. Hukukun üstünlüğü endeksinde dünyada sondayız, yolsuzlukla mücadelede sonlardayız, şeffaflıkta sonlardayız ama kalkınma planımızda hukuk devleti ve adalet gelecekmiş. Gelmez çünkü 23 yıldır hep daha kötüye gittik şu mecliste ben 2. Dönem milletvekiliyim Can Atalay 3. Dönem milletvekili olmasına rağmen cezaevinde buraya gelip yemini edemiyor ve biz adaletten bahsediyoruz. Ne adaleti, neyin adaletinden bahsediyoruz?”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER