Ankara Kalesi ve etrafı geleceğe hazırlanıyor
KÜLTÜR SANATANKARA KALESİ 1. VE 2. ETAP’TA SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJELERİNİ TAMAMLAYAN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ (ABB), 3. ETAP’TA 11’İ TESCİLLİ 80 YAPI İÇİN BAŞLATTIĞI ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜYOR.
Ankara Kalesi 1. ve 2. Etap’ta Sokak Sağlıklaştırma projelerini tamamlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, 3. Etap’ta 11’i tescilli 80 yapı için başlattığı çalışmaları sürdürüyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, birçok medeniyetin izlerini taşıyan Ankara Kalesi’ni ve çevresini geleceğe güvenli bir şekilde taşımak amacıyla başlattığı çalışmaları sürdürüyor. ‘İç Kale 1. ve 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma’ projeleri tamamlanırken, ‘3. Etap Sokak Sağlıklaştırma ve Çevre Düzenleme’, ‘Sur Duvarlarının Aydınlatılması’ ile ‘Dış Kale Sur Duvarları Restorasyonu’ projelerinde çalışmalar devam ediyor. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın talimatıyla 2019 yılında başlatılan Ankara’nın tarihini geleceğe taşıyacak projeler devam ediyor. İç Kale 1. ve 2. Etap’ta 70’i tescilli, 90’ı tescilsiz olmak üzere toplam 160 binada çalışmalar tamamlandı.
11’i tescilli 80 yapıda çalışmalar sürüyor
İç Kale 3. Etap’ta başlatılan ‘Sokak Sağlıklaştırma ve Çevre Düzenleme’ projesi kapsamında da yaklaşık bin 900 metrekarelik alan ve 11’i tecilli 80 yapıda raspa, onarım, sıva, boya ve çatılar için çalışmalar sürüyor. Proje kapsamında yapıların sadece cephe ve çatıları değil avlu, kapı ve pencereleri de yenileniyor. Ayrıca muhdes yapılar da kaldırılarak alan rehabilite ediliyor. Ankara Kalesi dış kale sur duvarlarının restorasyonuna yönelik çalışmalar da tüm titizliğiyle devam ediyor. Hisar Kapı’dan başlayıp Şark Kale sur duvarlarına kadar uzanan alanda burçlarda oluşan çatlakların giderilerek enjeksiyon yöntemiyle güçlendirilmesinden özgün olmayan derzlerin sökülüp yerine özgün harç ile yeniden derzler oluşturulmasına kadar birçok çalışma gerçekleştiriliyor.
Özel günler aydınlatmayla vurgulanacak
Ankara Kalesi, aydınlatma çalışmalarıyla da turistleri cezbetmeye hazırlanıyor. Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından devam eden ‘Sur Duvarlarının Dekoratif Aydınlatılması’ projesi çerçevesinde Ankara Kalesi, tarihi yapısına uygun olarak hem turizm hem de güvenlik tedbirlerinin sağlanması amacıyla 416 aydınlatma armatürüyle aydınlatılacak. Ayrıca Hisar Kapı’daki dairesel burçların üzerine gobo projektörlerle Türk bayrağı ve Atatürk başta olmak üzere özel günlerde 12 farklı desen yansıtılarak günün anlam ve önemi vurgulanacak. Aydınlatma işlemleri 35-40 kilometre civarındaki yerleşim yerlerinden bile görülebilecek.
“Sıradan boya, badana ve onarım işi değil”
Ankara Kalesi’nin kentin en önemli sembollerinden birisi olduğunu vurgulayan Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, 2019 yılından bu yana devam eden restorasyon çalışmaları çerçevesinde ‘1. ve 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni tamamladıklarını hatırlattı. ‘3. Etap Sokak Sağlıklaştırma ve Çevre Düzenleme Projesi’ kapsamında 11’i tescilli, 69’u tescilsiz 80 yapıda çalışmalara devam ettiklerini kaydeden Ödemiş, “Çalışmamız sıradan bir boya, badana veya basit bir onarım işi değil, burada ciddi bir bilimsel çalışma sürdürüyoruz” dedi. Ödemiş, Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından onaylanan projeye sadık kalarak onarım çalışmalarını yürüttüklerini belirtti.
İlginizi Çekebilir